Wat was uw favoriete speelgoed of spel van toen?

Het favoriete speelgoed van toen en de spelletjes die men als kind het liefst deed, zeggen alles over de KernTalenten van nu. Een kind wordt niet creatief door met Lego te spelen, maar speelt graag met Lego omdat het al creatief is. ‘Spelen met Lego’ spreekt zijn aard, potentieel en intrinsieke motivatie aan om functionele dingen te creëren. Dit inzicht, dat kinderen hun persoonlijkheid veruiterlijken in de keuze van hun speelgoed, activiteiten en sport, bleek de sleutel tot deze eenvoudige, maar ook zeer doeltreffende revolutionaire methode.

Betekenis en gebruik
Een situatie of opdracht waarin men zijn sterke KernTalenten niet kan inzetten, leidt snel tot verveling en het gevoel iets te missen. Een situatie of opdracht waarin men vooral zijn kleine KernTalenten moet aanspreken, vraagt veel extra energie. Het zal overigens moeilijk vallen om in zo’n situatie echt uit te blinken. De tijd en energie die men investeert in de ontwikkeling en ontplooiing van sterke KernTalenten, levert altijd prima resultaten op. Vaardigheden die niet door uw sterke KernTalenten worden gedragen, zijn veel moeilijker aan te leren en geven minder voldoening. Bovendien leiden ze zelden tot meer dan een gemiddeld niveau.

Wat zijn KernTalenten?
KernTalenten weerspiegelen een natuurlijke aanleg, een persoonlijke set van sterke en minder sterke eigenschappen. Ze bepalen de mogelijkheden waarover men beschikt: het originele potentieel, de aangeboren sterktes en zwaktes. Samen vormen ze het fundament van iemands persoonlijkheid. Deze bevindt zich nog onder de laag van klassieke talenten, aanleg, competenties en vaardigheden.

Waarom zijn KernTalenten belangrijk?
KernTalenten hebben grote invloed, zowel in iemands werk- als privéleven. Een KernTalent openbaart aard, potentieel én intrinsieke motivatie. Het is een must ze te kennen om te weten welke kennis en competenties iemand van harte kan verwerven, om persoonlijkheid en talenten te ontwikkelen met zicht op wat gelukkig maakt.

Met een index van 0.84 Cronbach’s alpha heeft de KernTalentenmethode een zeer hoge betrouwbaarheidsfactor. (Bron: Vrije Universiteit Brussel)