Workshop Profiel-/Studiekeuze VO

Onderwijsinstellingen organiseren voorlichtingsavonden rond profielkeuze en studiekeuze. Het is aan de leerlingen en ouders om de juiste keuze te maken. Om ze daarbij te helpen is deze workshop ontwikkeld.

Noot;In deze bijzondere corona-tijd hebben we de live-workshop ook omgeturnd in een webinar. Waarbij we ons ten zeerste bewust zijn dat je dan van goede huize moet komen om de energie, dynamiek en interactie te bewerkstelligen die de live-uitvoering kenmerkt. We denken daarin te  slagen. ‘No dull moment’ is het devies, het moet een feestje blijven als het voor studenten om het kiezen van hun toekomst gaat. Hoe we dat doen? Bel gerust of stuur een bericht.

Resultaat:

1: Leerlingen en ouders worden vroegtijdig aangezet tot praten en nadenken over de komende onvermijdelijke profiel- dan wel beroepskeuze. Ze ervaren hoe leuk dat kan zijn.

2: Leerlingen en ouders leren te kijken naar zichzelf in termen van aard, aanleg en innerlijke motivatie.

3: Leerlingen en ouders leren te kijken naar beroepen, functies en banen in termen van benodigde aard, aanleg en innerlijke motivatie.

4: Leerlingen en ouders krijgen op 3  KernTalenten een persoonlijke analyse.

5: Voor zowel het VO alsook het vervolgonderwijs betekent een goede profiel- en/of studiekeuze minder studiewisselingen en minder langstuderen.

De live Workshop: is interactief, duurt 90 minuten, is voor leerlingen én ouders, in groepen van maximaal 50 m/v, en wordt georganiseerd i.s.m. onderwijsinstellingen. In de workshop draait het om KernTalenten. KernTalenten gaan over je aard, aanleg en motivatie. Ze worden vastgesteld aan de hand van je favoriete spellen, speeltjes en activiteiten uit je kindertijd van 4 t/m 12 jaar. Meer daarover op www.kerntalentenontdekken.nl/uitleg.
Voor wie: voor alle ouders en leerlingen van HAV0 3, VWO 3 en VMBO 2.
Door wie: door een gecertificeerd KernTalentenanalist.

Programma: na een korte plenaire inleiding scheiden we ouders en leerlingen. Ieder voor zich vult een lijstje in rond 5 KernTalenten en selecteert daaruit zijn/haar meest favoriete spel, activiteit of speelwijze. Dan volgt een heus speelkwartier waarbij zich groepjes vormen rond een bepaald KernTalent, in een mix van leerlingen en (niet hun eigen) ouders. Deze groepjes werken de rest van de workshop samen. Enerzijds onderzoeken ze een aantal KernTalenten waarop ze zelf sterk scoren, anderzijds leren ze te kijken naar beroepen a.d.h.v. alle 23 KernTalenten waarover ieder mens in zekere mate beschikt. De workshop wordt als bijzonder nuttig en plezierig ervaren door zowel ouders als leerlingen.

Korte geschiedenis: De KernTalentenanalyse als methode bestaat inmiddels tien jaar. Twee jaar geleden kende de KernTalentenworkshop zijn eerste try-outs. Kort daarna werd de workshop serieus aangekondigd op een HAVO/VWO 3- voorlichtingsavond van een VO-college, met als resultaat dat tweehonderd ouders/leerlingen zich inschreven. Met enige aanpassingen in de opzet schreven zich afgelopen jaar vierhonderd ouders/leerlingen van dat VO-college zich in. Op een andere onderwijsinstelling melden zich tweehonderd ouders/leerlingen van VMBO 2 zich aan voor de workshop. Voor het komend studiejaar zijn diverse workshopdata al weer vastgelegd. Verder staan er KernTalentenworkshops gepland speciaal voor mentoren en decanen.

Kosten: een workshop voor ouders/leerlingen duurt 1,5 á 2 uur, er kunnen maximaal 50 m/v per keer deelnemen en kost
€ 360,- , exclusief 21% btw en reiskosten.

Praktisch: wilt u weten of en hoe u uw aankomende profiel -en studiekeuzeavonden nuttiger en leuker kunt maken neem dan vrijblijvend contact met ons op.